Met je hond op vakantie

Voordat je op pad gaat zijn er zeker een aantal dingen die je moet weten zodat jij en je hond niet voor onverwachte verrassingen komen te staan.

Denk er eerst eens over na

Als eerst vind ik het zelf belangrijk dat je een eerlijk oordeel treft over het meebrengen van je hond. Hoe leuk het ook kan zijn, doe jij je hond er wel echt een plezier mee? Hoe ga je reizen en is je hond daar oke mee? Sommige honden vinden het ontzettend moeilijk om uit hun vertrouwde omgeving te moeten en een ander land kan heel heftig voor ze zijn.

Denk er ook eens over na, wat ga je allemaal doen? Moet je hond daarvoor ‘thuis’ blijven of kan hij overal mee naartoe? Er zijn honden die kunnen prima alleen blijven in een vreemde omgeving, maar het blijkt toch dat grotendeel van de honden daar behoorlijk wat moeite ervaart. En dat is niet gek, ineens alleen in een omgeving die je niet kent en waar het dus ook alles behalve veilig is. 

Ga je met je hond op vakantie naar het buitenland, dan dient je hond verplicht een Rabiës enting te hebben gehad. Deze moet minstens 21 dagen voor vertrek gegeven worden. Afhankelijk van het vaccin wat je dierenarts gebruikt is het werkzaam tussen een jaar en 3 jaar. De enting moet altijd worden aangetekend door de dierenarts in het paspoort van je hond. Dit paspoort dient een Europees-paspoort te zijn die klopt bij de chip van je hond. 

In Ierland, Malta en Finland geldt zelfs een aparte verplichting voor een behandeling tegen wormen.,

In veel Europeses landen en regio’s is het verplicht om als hondenbezitter een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Ben je in een land waar de verplichting geldt en heb je geen verzekering? Dan riskeer je een boete 

Wanneer je als eigenaar met meer dan 5 dieren gaat reizen binnen de EU, bijvoorbeeld voor een hondenshow, wedstrijd, sport of training, moet je daarvoor kunnen aantonen dat de honden niet bestemd zijn voor handel. Dit kan je doen door de inschrijving van de activiteit te laten zien.

Plan goed van te voren waar je heen gaat en stel jezelf in kennis van de nodige informatie over de regels en wetten over jouw hond. Kijk ook goed naar de omgeving waar je heen gaat, is het daar geschikt voor je hond om ook te kunnen wandelen en zijn ding te doen? En Heb je ook al uitgezocht waar de dierenartsen op de route en op de plaats van bestemming zitten? Dat wil je niet hoeven uit te zoeken in een noodsituatie.

Wat gaat er allemaal mee voor je hond op vakantie?

Als je met je hond op vakantie gaat heb je natuurlijk wel de juiste uitrusting nodig. 

  • Een autokennel om te beginnen. 
  • Zijn halsband en riem en hiervoor ook een reserve set (stel je voor dat er iets kapot gaat!)
  • Bakken voor water en voer
  • Zijn voer en natuurlijk ook snacks! Niet alleen om te belonen maar een aantal botten om op te kauwen is voor je hond ook nodig!
  • Eventueel een jas of deken (ligt natuurlijk ook aan de bestemming).
  • EHBO Tasje
  • Speelgoed, hiermee bedoel ik samen-speel-speelgoed, vulbaar-speelgoed, zelfstandig speelgoed, hersen- en snuffelwerkjes 

Landen en regels

Met je hond naar: Frankrijk

In Frankrijk gelden ontzettend strenge regels omtrent het meebrengen van mogelijk gevaarlijke honden. Maar wat zijn nou potentieel gevaarlijke honden (volgens Frankrijk)?

De volgende rassen zonder stamboom vallen onder de categorie potentieel gevaarlijke honden die niet toegelaten worden, (categorie 1):

  • Amercan Pitbull Terriër
  • American Staffordshire Terrër
  • BoerBoel
  • Tosa (type)

Categorie 2: Onder strenge voorwaarden en regels mogen meegebracht worden:

  • Tosa Inu
  • Rottweiler
  • American Staffordshire Terriër
Honden-E.H.B.O-koffer-artikel-Dog-Dimension

Deze honden dienen niet alleen van een paspoort voorzien te zijn, maar dienen ook een stamboom te hebben. Dit moet een stamboom zijn die erkend is door de FCI. De honden dienen aangelijnd en gemuilkorfd te blijven op de openbare weg, in openbare ruimtes en in openbaar vervoer.

Eigenaren van deze rassen dienen tenminste 18 jaar oud te zijn en moeten beschikken over een Franse houdersvergunning. Ook moet je met je hond een bijt-test afleggen bij een Franse dierenarts, vanzelfsprekend met goed resultaat.

En zo gelden er nog wel meer regels voor honden van deze rassen. Voor meer informatie kun je kijken op de website van de NVWA.

Conclusie:

De regels in Frankrijk zijn dusdanig streng dat het beter is om deze honden simpelweg niet mee te nemen naar Frankrijk, ook niet wanneer je op doorreis bent. De Franse Veterinaire Dienst verleent geen ontheffing voor doorvoer. 

Je hond mee naar: België

Een beetje gek, maar in belgië ben je niet verplicht je hond vast te hebben in de auto. Wel geldt dat de hond je niet mag hinderen tijdens het rijden. Toch is het verstandig veiligheid voorop te stellen en je hond te vervoeren door hem vast te zetten of gebruik te maken van een auto kennel.

Verder zijn er in België niet veel meer andere regels als in alle andere landen.

Je hond mee naar: Duitsland

In Duitsland gelden er ook regels die betrekking hebben op potentieel gevaarlijke rassen. Duitsland ziet de volgende rassen als potentieel gevaar:

  • American Pitbull Terriër
  • American Staffordshire Terriër
  • Staffordshire Bullterriër
  • Bull Terriër

Met deze rassen mag je Duitsland in, maar langer dan 4 weken verblijven is niet toegestaan. Wel zijn hier ook de stambomen van de honden noodzakelijk. 

Wat betreft de muilkorfplicht, in Duitsland geldt geen algemene muilkorfplicht voor honden. Het verschilt wel per gemeente hoe hier mee omgegaan wordt. Er zijn gemeentes die wel muilkorven verplichten op veel bezochte publieke plaatsen.

Laatste tip voor je met je hond op vakantie gaat

Zorg voor de juiste uitrusting

Als je met je hond op vakantie gaat, heb je de juiste uitrusting nodig. Dit omvat een reismand of -tas, een hondenriem, een halsband met identificatie, voedsel en waterbakken, voedsel en snacks, en eventueel een hondenjas of -deken. Zorg ervoor dat je hond comfortabel is tijdens het reizen en dat je alles bij je hebt wat je nodig hebt om voor hem te zorgen.

Vond je dit leuk om te lezen?

Delen op facebook
Delen op pinterest
Delen op whats app

Laat een reactie achter

Stel een vraag
1
Stel je vraag via de chat
Dog Dimension
Hoi 🙋‍♀️
Waar ben je precies naar op zoek?