5 tips met uitleg om puppybijten af te leren

Het bijten kan zeker een Puppy’s.. Super lief en vooral ook schattig. Tot we ze zelf in huis hebben vergeten we dat ze ook kunnen bijten. Scherpe puppytandjes in je handen en overal krassen, ja dat is de werkelijkheid met een puppy.
Het bijten kan een vervelend probleem zijn, vooral als je kinderen hebt.

Waarom puppy’s bijten

Verschillende redenen! Hier een aantal op een rij:

Ze ontdekken de wereld met hun bek, begrijp goed dat dit betekent dat ze graag alles in hun bekkie stoppen. Is het vervelend? Ja zeker.. Maar het is ook natuurlijk gedrag van honden en het hoort er ook nou eenmaal bij. Leer ze wat ze wel en niet in hun bek mogen nemen en wanneer het pijn doet als ze het hebben voorzien op jouw vingers.

Tandjes wisselen

Het wisselen van het melkgebit bij puppy’s is een belangrijke mijlpaal in hun ontwikkeling. Het is een natuurlijk proces waarbij de melktanden van de puppy uitvallen en worden vervangen door volwassen tanden. Dit verloopt op dezelfde manier als bij kinderen die hun melktanden verliezen waarna ze worden vervangen voor het volwassen gebit.

Dit proces begint meestal rond de leeftijd van 3 à 4 maanden en kan duren tot de pup een leeftijd heeft van ongeveer 6 tot 8 maanden. Dit proces is van groot belang omdat het een basis legt voor een gezond gebit op latere leeftijd waarmee problemen als tandbederf, tandvleesaandoeningen en andere gebitsproblemen op jonge leeftijd voorkomen worden. 

Je kunt je pup helpen tijdens de fase waarin hij zijn gebit wisselt. Hoe? Nou door voor kauwspeeltjes te kiezen die speciaal ontworpen zijn voor het kauwen van pups. Deze speeltjes ‘masseren’ het tandvlees tijdens het kauwen waardoor er minder irritatie is. Daarnaast is het een goede zaak om voldoende kauwbotten in huis te hebben voor je pup. 

Voorbeelden van deze kauwspeeltjes zijn: Kong puppy, Nylabone Teething Pacifier, Beeztees Puppy Koel Bijtring, Nylabone Flexi, Puppy Dental Bot, Nylabone Puppy Chew Bijtringen, Playstrong Rubber Bot.

Puppybijten afleren - artikelen - Dog Dimension

Onthoud goed, welk speeltje het meest geschikt is voor jouw pup is ook afhankelijk van het ras, de mate van kauwbehoefte en natuurlijk je pup als individu.

Maar dit wisselen kan een pijnlijk proces zijn voor je pup.

Verveling

Wanneer pups niet de mentale of fysieke uitdaging krijgen die zij wel hard nodig hebben, is het vanzelfsprekend niet gek dat ze zich gaan vervelen. Hersen- en snuffelwerkjes zijn hier een ideale oplossing.

Te hoog oplopende emoties in combinatie met een vermoeide pup

Ze zijn moe en uiten dit door te bijten. Hiervoor hoeven ze niet iets speciaals gedaan te hebben hoor, een paar uur wakker is al voldoende. Maar ook wanneer ze super enthousiast zijn door of om iets, er veel drukte is geweest of ze hebben gespeeld, kunnen ze hoog in hun emotie/opwinding komen. Je merkt dan wel dat ongeacht wat je zegt, je bereikt ze niet meer. Het lijkt niet alleen alsof ze je niet horen, ze horen je ook echt niet meer! Maar bijten door te hoog oplopende emoties kan ook voortkomen uit stress. Bijvoorbeeld als ze niet genoeg beweging of mentale uitdaging krijgen. Het is belangrijk om je pup voldoende beweging (maar niet te veel!) en speeltijd in de vorm van hersenwerkjes en snuffelwerkjes te geven om te voorkomen dat hij zich verveelt en gaat bijten.

Pijn of ziekte

Nog een reden voor het bijten van puppy’s is dat ze zich niet lekker voelen/niet fit zijn, of zelfs ziek zijn mogelijk in combinatie met (maar dat hoeft niet) het ervaren van pijn. Dit kun je vaak wel herkennen aan bepaalde signalen. Wanneer je pup alleen bijt op specifieke momenten, na het uitlaten of bijvoorbeeld tijdens het spelen, dan kun je wel stellen dat het bijten niet vanuit een medische oorzaak voortkomt. Bij twijfel is het altijd verstandig een afspraak ter controle bij de dierenarts te maken. 

5 tips op een rij om puppy bijten te voorkomen of te stoppen

Hoe voorkom je puppybijten?

1. Dit niet, dat wel

Leer je pup waar hij wel op mag bijten en wat hij in zijn mond mag nemen. Dit kun je doen door consequent iets ter vervanging te bieden als hij ergens in bijt waarvan je dat liever niet hebt. Dus bijvoorbeeld: 
➝ Nee, niet mijn vingers, wel je speeltje
➝ Nee, niet mijn schoenen, hier heb je je bot

2. Mentale uitdaging

Vooral mentale uitdaging kan wonderen verrichten wat betreft het bijten van puppy’s. Door na te moeten denken raken zij ook mentaal vermoeid met een voldaan gevoel. Vergelijk het met dat wij naar school gaan en de hele dag aan het leren, als we thuis komen zijn we op een fijne manier vermoeid. Slapen lukt dan een stuk beter. Vulbaar speelgoed met lekkers er in wil hier ook goed doen!

3. Aanleren van de bijtrem

Leer je hond een bijtrem aan. Hier zal nog een apart artikel over volgen. Het is belangrijk bij het aanleren van de bijtrem dat je het bijten in 4 categorieën deelt, vanaf zacht bijten tot pijnlijk bijten. Bij categorie 4, het pijnlijke bijten, laat je de pup met een “auw!” weten dat het pijn doet, waarna je de interactie met de pup ook per direct stopt en consequent weg loopt. Categorie 1, zachtjes bijten wat ook geen pijn doet, mag wel, als het daar maar bij blijft.

4. Leer het commando “los” aan je pup

Los leren laten. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, het is echt wel één van de belangrijkste dingen om je hond te leren, het “los” commando. Dit doe je door de pup in ieder geval nooit “met lege handen” achter te laten. Alles wat je van je pup af wilt pakken of waarvan je wilt dat hij het los laat, ruil je voor iets van hoge waarde. Een speeltje, wat lekkers, het maakt niet uit. Als het maar van waarde is voor jouw pup.

5. Maak gebruik van een lijn

Voornamelijk met kinderen in huis biedt een lijn een zeer goede oplossing. Door je pup aangelijnd te houden aan een lange, dunne, maar vooral hele lichte lijn, voorkom je dat je pup de kinderen lastig kan vallen. Door de lange lijn kun je namelijk direct ingrijpen wanneer dit nodig is. Het biedt je meer ‘hou vast’. 

Bij de keuze om de hond in huis aan te lijnen is het verstandig om naar een materiaal te kijken die ‘zo licht als een veertje’ is, zoals biothane, met een voorkeur voor een lengte van 5 tot 8 meter. De pup mag namelijk niet in huis gehinderd worden door de zware lijn. Hij moet vrij kunnen bewegen, maar bij nood kun jij als eigenaar ingrijpen.

Belangrijk om te weten als je pup bijt!

Het is ontzettend belangrijk als je pup van straat eet, alles in zijn mond neemt en overal op wil kauwen, de hele omgeving veilig te maken. In huis en in de tuin. Zorg er voor dat alle kleine dingen die mogelijk ingeslikt kunnen worden buiten bereik gehouden worden. Kabels en dergelijke moeten netjes weggewerkt worden. En materialen die gevaarlijk zijn haal je ook gewoon aan de kant. Voorkomen is beter (en minder werk) dan genezen!

Dus, wat doe je tegen puppybijten?

  • Blijf kalm, voorkom dat je begint te schreeuwen of direct fysieke correcties toepast. Dit kan ook averechts werken namelijk. Streng toespreken kan ook zonder geschreeuw of paniek.
  • Zeg “nee” of “laat los” op een rustige en duidelijke manier.
  • Stop met spelen en negeer je pup gedurende enkele minuten.
  • Geef je pup een alternatief, zoals een kauwspeeltje.
  • Als je pup blijft bijten, kun je hem in een aparte ruimte zetten om af te koelen.
  • Ga ondertussen eens na of je pup niet gewoon gewoon moe kan zijn en het tijd is voor hem om te gaan slapen. In een ander artikel meer over de dagindeling van een puppy. Is het tijd om te slapen voor je pup? Leg hem rustig op zijn plek, desnoods in een andere ruimte of met iets waar hij zich zelfstandig mee kan vermaken, zoals een bot. Dan worden ze vaak wel rustig en vallen ze vanzelf in slaap.

Conclusie

Puppybijten is natuurlijk gedrag, maar het kan een probleem worden wanneer er niet consequent op gereageerd wordt. Door je pup te leren wat wel en niet acceptabel is om in zijn mond te stoppen, voldoende beweging en mentale stimulatie te geven en een veilige omgeving te bieden, dus door te managen, kun je puppybijten voor een groot deel al voorkomen. 

Als je pup toch bijt, is het belangrijk om kalm te blijven en hem op een rustige duidelijke manier te laten weten dat je daar niet van gediend bent. Met geduld en consistentie kun je je pup leren om op een acceptabele manier te spelen en te verkennen.

Vond je dit leuk om te lezen?

Delen op facebook
Delen op pinterest
Delen op whats app

Laat een reactie achter

Stel een vraag
1
Stel je vraag via de chat
Dog Dimension
Hoi 🙋‍♀️
Waar ben je precies naar op zoek?