Je pup socialiseren

Tegenwoordig zijn er hele ‘puppy socialiseren checklists’ online te vinden, met alles waar je je pup kennis mee zou moeten laten maken. Vele mensen die deze lijstjes kennen, zullen in alle enthousiasme, zo’n lijstje willen afwerken. Het liefst zo snel mogelijk ook. Alleen wordt hier een belangrijk punt om over na te denken, totaal vergeten. Wat dat is? Dat vertel ik je in deze blog over puppy’s socialiseren!

Wat is het socialiseren van puppy’s eigenlijk?

In de wereld van honden, is socialisatie een fundamenteel aspect van hun ontwikkeling. Voor puppy’s is socialisatie meer dan alleen maar spelen met andere honden; het is een cruciale fase waarin ze leren omgaan met verschillende mensen, dieren, omgevingen en situaties. Het doel van socialisatie is om de pup te helpen om vertrouwd te raken met de wereld om hem heen, zodat ze kunnen uitgroeien tot een evenwichtige volwassen hond.

Het socialisatieproces omvat het blootstellen van puppy’s aan verschillende geluiden, geuren, texturen en situaties, waardoor ze kunnen wennen aan alledaagse prikkels die ze later in hun leven zullen tegenkomen. Dit kan variëren van kennismaken met andere huisdieren en vreemden tot het verkennen van verschillende locaties zoals parken, markten en drukke straten.

Een goed geplande socialisatie omvat ook het introduceren van puppy’s aan verschillende soortgenoten, zodat ze kunnen leren hoe ze op een respectvolle en gepaste manier met andere honden kunnen omgaan. Dit helpt bij het opbouwen van hun communicatieve vaardigheden en het verminderen van angst of agressie in latere interacties met andere honden.

Het is belangrijk op te merken dat socialisatie zorgvuldig en positief moet worden aangepakt. Te vroeg, te vaak of een te intensieve blootstelling aan negatieve ervaringen kan leiden tot angst of gedragsproblemen op latere leeftijd. Dat maakt het socialiseren in het tempo van je pup, met veel rust en slaap, zo ontzettend belangrijk.

Wanneer je puppy socialiseren?

Het socialiseren van puppy’s is dus een groot onderdeel van hun ontwikkeling, en het juiste moment om hiermee te beginnen is zeker niet onbelangrijk. De socialisatieperiode begint al op zeer jonge leeftijd, meestal rond de leeftijd van 3 weken, en duurt tot ongeveer 12 weken oud. Dit is een relatief korte periode waarin puppy’s bijzonder ontvankelijk zijn voor nieuwe ervaringen en indrukken.

Gedoseerde socialisatie voor je pup

Echter, het is belangrijk om te erkennen dat het socialisatieproces niet alleen draait om blootstelling aan nieuwe situaties. Net zoals bij mensen, hebben puppy’s ook voldoende rust en slaap nodig om gezond te kunnen groeien en leren. Een uitgeruste puppy zal meer openstaan voor nieuwe ervaringen en zal beter in staat zijn om positieve associaties te vormen tijdens de socialisatie.

Op veel plekken is te lezen dat pups direct nadat zij bij je zijn gekomen, gesocialiseerd moeten worden. Vooral met andere honden en mensen. Wacht hier liever even mee tot je pupje een beetje gewend is in huis. Het is van essentieel belang dat je, voordat je een pup gaat socialiseren, een hond gaat trainen of hem kennis laat maken met nieuwe dingen of situaties, eerst een goede vertrouwensband met hem opbouwt door hem te koesteren, te verzorgen, te beschermen en met hem doet wat hij leuk vindt zonder daarbij de grenzen uit het oog te verliezen. Hiermee vergroot je zijn incasseringsvermogen en ben je in staat om vat op hem te krijgen in moeilijke situaties. Jij wordt zijn ‘veilige haven’ en kan hij veiligheid bij jou zoeken in spannende situaties. Je mag niet vergeten dat je pup net bij zijn nestgenootjes weg is, zijn moeder weg is, met vreemde mensen mee naar een vreemde plek met hele andere geuren. Dat is best spannend hoor!

Je pup buiten socialiseren

Als je wel tijd wilt besteden aan nieuwe ervaringen buitenshuis, til hem dan gerust eens op en maak een korte wandeling met je pupje op je arm. Als hij nog niet zoveel gewend is doet hij veel indrukken op tijdens zo’n wandeling. Andere honden, passerende mensen, verkeer, geurtjes, geluiden, je kunt het zo gek niet allemaal opnoemen. Wanneer je dan weer terug naar huis gaat, laat hem dan het laatste stukje zelf lopen. Vergeet niet, hou de ervaringen kort en zorg voor tussentijdse pauzes waar in je pup kan verwerken.

Socialiseren versus habitueren

In de wereld van puppy-opvoeding worden de termen ‘socialiseren’ en ‘habitueren’ vaak gebruikt, maar het is belangrijk om te begrijpen dat ze niet dezelfde betekenis omvatten.

Habitueren

Habitueren verwijst naar het proces waarbij puppy’s wennen aan bepaalde geluiden, geuren, objecten of situaties die regelmatig voorkomen in hun omgeving. Het doel is om een gevoel van vertrouwdheid en comfort te creëren met alledaagse omgevingsprikkels, waardoor puppy’s minder vatbaar zijn voor angstreacties of stress.
Een voorbeeld van habituatie in het dagelijkse leven van een puppy zou kunnen zijn om hen te laten wennen aan het geluid van een stofzuiger, het zien van een fiets of het dragen van een halsband en riem. Door regelmatig te worden blootgesteld aan deze bekende prikkels, leren puppy’s om ermee om te gaan en ontwikkelen ze een gevoel van veiligheid en ontspanning.

Het verschil

De makkelijkste manier om te houden wat socialiseren of habitueren inhoudt is door het volgende aan te houden:
Socialisatie: De pup leert omgaan met.. Nieuwe situaties, andere puppy’s
Habituatie: De pup leert wennen aan.. iets in zijn omgeving.

Socialiseren, niet ‘over’-socialiseren

Wanneer je dan je pup wilt socialiseren met de dingen waarvan jij denkt dat hij dat in zijn latere leven nodig heeft, moet dit wel gedoseerd gebeuren. Socialiseren hoeft niet dagelijks en hoeft geen uren te duren. Socialiseren houdt ook niet in dat de pup door alle mensen die jullie tegenkomen, aangehaald hoeft te worden. Het betekend ook niet dat je pup met alle andere puppy’s of honden moet spelen.

Eens in de twee à drie dagen een korte positieve, fijne ervaring is meer dan voldoende. De pup heeft namelijk veel tijd nodig om alles weer te verwerken. Krijgt hij dit niet, dan kan het zijn dat het hem uiteindelijk te veel gaat worden waardoor hij “vervelend” gedrag gaat vertonen. Dit komt natuurlijk alleen maar omdat de pup op dat moment oververmoeid/overprikkeld aan het raken is. Vergeet niet dat onze buitenwereld op zich al een hele grote wereld vol met nieuwe prikkels is voor de kleine pup die net nieuw in onze wereld is.

Socialiseren met je pup doe je zo! - Dog Dimension

Socialiseren is positieve ervaringen opdoen

Als je uiteindelijk de hond mee wilt kunnen nemen naar bijvoorbeeld de wekelijkse markt, dan doe je dat niet door de eerste keer met de pup over de markt te lopen. Je begint van een afstandje, waar je samen met je pup rustig gaat zitten. Laat hem kijken en beloon hem met je stem. Dit hoeft niet lang te duren, 5 tot 10 minuten is meer dan voldoende. Een week later ga je dichter bij de markt staan en doe je precies hetzelfde. Nog weer een week later ga je alleen bij het begin van de markt kijken. Ondertussen blijf je belonen, wat overigens ook mag met voer. Stapsgewijs ga je iedere week wat verder met je pup, tot je uiteindelijk een stukje over de markt kan lopen met hem. Dit kan zelfs terwijl je je pup op de arm meeneemt. Maar denk er wel goed om, dat als de pup aangeeft dat het genoeg is, eng of spannend is, dat je niet verder gaat. Dan kan het zelfs een betere keuze zijn om een stapje terug te gaan omdat je misschien iets te snel bent gegaan.

Onthoudt goed, in elke situatie, dat het van belang is dat je pup prettige en fijne ervaringen opdoet. Voor veel pups zijn eerste keren mega spannend, dat is niets om je zorgen over te maken. De spanning neemt in de meeste gevallen wel af, als de ervaring herhaald wordt.

Socialiseren met andere honden?

Wanneer het pupje wordt opgehaald bij de fokker, is hij nog niet volledig beschermd, hij heeft namelijk zijn laatste vaccinaties nog niet gehad. Dit is iets om wel goed te onthouden wanneer je hem met andere honden wilt laten spelen.

Voor je de honden bij elkaar laat, doe je er verstandig aan om aan de eigenaar van de andere hond te vragen hoe deze is met puppy’s. Niet alle honden zijn dol op puppy’s of andere honden in het algemeen, vooral oudere honden en honden met pijnklachten kunnen het pupje wegsnauwen. Maar het is ook zeker niet de bedoeling dat je het pupje iedere keer wegtrekt als er een andere hond aankomt. Dat kan behoorlijk frustrerend zijn. Wanneer er een hond aankomt waarvan je weet dat het geen goed idee is om je pup daarbij te laten komen, loop dan weg als de afstand nog op zijn grootst is, dan is het voor de pup makkelijker om zich op jou te richten in plaats van op de naderende hond.

Het meest ideaal is als je bij het socialiseren en trainen gebruik kunt maken van een stabiele, oudere hond die nergens meer van opkijkt en het klappen van de zweep kent. Deze kan, veel beter dan een mens, fungeren als voorbeeld. Maar hierbij geldt ook, dat het alleen werkt als er sprake is van een goede vertrouwensband tussen de honden. Ook zij moeten wat fijns met elkaar (kunnen) hebben, anders kan het zelfs averechts werken.

Socialiseren op de hondenschool

Veel mensen zullen er niet eens over nadenken, het hoort erbij en elke pup zou het nodig hebben, puppycursus op een hondenschool. Ze moeten naar de hondenschool, daar leren ze immers socialiseren met andere honden. Het is niet raar als er pups zijn die het helemaal niet fijn vinden op een hondenschool of midden in een trainingsgroep. Dan kan het blijven volgen van de cursus op die manier/op die plek er juist voor zorgen dat de hond negatieve ervaringen opdoet. Het is beter om bij een pup die het allemaal niet zo zint op een hondenschool, eerst in alle rust thuis te gaan oefenen. Een op een alle basis oefenen, zodat je hond de vaardigheden krijgt en begrijpt die hij nodig zal hebben. Zorg ervoor dat voordat je terug naar een groepscursus gaat, de band met je hond zo goed is, dat je ook in moeilijke omstandigheden zijn aandacht kunt krijgen en met hem spelen kunt. Sommige honden kunnen prima (uiteindelijk) in een groep mee doen, maar er zijn nou eenmaal honden die je er absoluut geen plezier mee doet. Dat zou je niet mogen forceren!

Hoe pak je de socialisatie van je pup aan?

Het socialiseren van een puppy is dus absoluut één van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je kleine pup uitgroeit tot een goed aangepast, betrouwbare en evenwichtige volwassen hond. Mijn tips voor het socialiseren van jouw pup onder elkaar:

  • Maak je eigen checklist: Probeer eens een lijstje te maken met dingen waarvan jij denkt dat jouw pup er later in zijn volwassen leven mee te maken krijgt. Dit is waar je je pup mee socialiseert. Woon je in hartje Amsterdam? Dan is het socialiseren/habitueren met landbouwvoertuigen vanzelfsprekend minder noodzakelijk dan wanneer je in een dorpje tussen de weilanden woont.
  • Begin op tijd Na dat je pup bij jou thuis en aan jou gewend is, is het belangrijk om direct aan de slag te gaan met de socialisatie.
  • Wees consistent: Zorg voor regelmatige socialisatiesessies, afwisselend met voldoende rust en slaap momenten, gedurende de hele socialisatieperiode van je puppy. Dit helpt om positieve associaties op te bouwen en vertrouwen te ontwikkelen in verschillende sociale situaties.
  • Neem het langzaam: Introduceer je puppy geleidelijk aan nieuwe ervaringen en situaties, zodat hij of zij de kans heeft om rustig te wennen. Forceer je puppy niet om situaties te trotseren waar hij of zij angstig of gestrest van wordt maar laat de socialisatie verlopen op geleide van wat hij aan kan.
  • Bied positieve ervaringen: Moedig positief gedrag aan door je puppy te belonen met lof, lekkernijen en speeltijd. Dit helpt om positieve associaties te creëren met nieuwe mensen, dieren en omgevingen.
  • Hou je pup nauwlettend in de gaten: Om te voorkomen dat je pup negatieve ervaringen op doet, dien je goed op te letten. Kijk goed naar hoe je pup reageert om te voorkomen dat hij een traumatische ervaring oploopt in plaats van een positieve ervaring.
  • Vergeet nooit het belang van rust en slaap Weeg goed af of je je pup wel meeneemt naar een nieuwe plek, of dat het spelen vandaag wel zo’n goed idee is. Je pup moet immers genoeg verwerkingstijd krijgen. En verwerken doet hij in zijn slaap.

Mijn laatste belangrijke advies voor socialiseren

Wees voorzichtig met de gezondheid zo lang hij nog niet volledig geënt is, of je door middel van een titerbepaling weet of je pup wel genoeg antistoffen in zijn lichaam heeft. Vermijd het blootstellen van je puppy aan drukke plekken waar veel andere honden kunnen zijn.

Vond je dit leuk om te lezen?

Delen op facebook
Delen op pinterest
Delen op whats app

Laat een reactie achter

Stel een vraag
1
Stel je vraag via de chat
Dog Dimension
Hoi 🙋‍♀️
Waar ben je precies naar op zoek?