Waarom grommen honden?

Natuurlijke Hondentaal: Het Belang van de Hondengrom

Voor velen lijkt het angstaanjagend, we vinden het verkeerd of slecht en velen zullen een grommende hond dan ook corrigeren. Het feit is alleen dat grommen een enorm belangrijke rol speelt in hondencommunicatie. Deze diepe, keelachtige klank kan je een enorme hoeveelheid aan informatie geven, mits je weet hoe je moet luisteren.

Waarom Gromt een hond?

Laten we beginnen met het begrijpen waarom honden grommen.
Grommen is een communicatiemiddel voor honden. Het is een manier waarop ze hun emoties en grenzen uiten. Honden kunnen grommen om diverse redenen, waaronder angst, ongemak of irritatie. Ze kunnen grommen als ze zich bedreigd voelen, als ze willen dat iemand uit hun territorium vertrekt, als ze iets hebben wat voor hun van grote waarde is, of zelfs als ze fysieke pijn ervaren.

Om het nog duidelijker te maken, als grommende honden zouden kunnen praten zouden ze aangeven dat de situatie zoals deze is, hem zorgen baart. Hij wil escalatie voorkomen, hij geeft duidelijk aan ‘tot hier en niet verder’.

Vaak wordt er gedacht dat grommende honden boos, vals of gemeen zijn. Echter is dit maar zelden de emotie achter het grommen van honden. Misschien komt het door dat grommen kan leiden tot bijten en wij het idee dat de hond kan bijten eng vinden, dat het gecorrigeerd of bestraft wordt. Dat durf ik eerlijk gezegd niet met zekerheid te zeggen. Of misschien komt het omdat een grommende hond er niet zo vriendelijk uitziet, dat wij het interpreteren als iets ‘slechts’.

De hond gromt zonder reden

Wat je je moet beseffen is dat een hond nooit ‘zomaar’ gromt, zonder enige reden. Achter elke grom schuilt een, voor de hond, goede reden. Honden grommen ook niet van het ‘niets’, er gaat in de meeste gevallen al een breed scala aan lichaamstaal aan vooraf. Helaas wordt dit alleen vaak niet opgemerkt.

Hond gromt omdat hij bang is

Angst is een van de meest voorkomende redenen waarom honden grommen. Honden kunnen angstig zijn voor allerlei situaties, variërend van harde geluiden, zoals onweer of vuurwerk, tot sociale situaties met onbekende mensen of andere honden. Wanneer een hond zich in een angstaanjagende situatie bevindt, kan grommen een manier zijn om zijn ongemak en angst te uiten.

Het is belangrijk op te merken dat angstige honden proberen afstand te creëren tussen zichzelf en datgene wat hen angst aanjaagt. Grommen is een communicatiemiddel waarmee ze duidelijk maken: “Ik ben bang, blijf alsjeblieft weg.” Dit is hun manier om te voorkomen dat de situatie escaleert naar een confrontatie of een situatie waarin zij genoodzaakt zijn agressie in te zetten.

Negatieve leerervaringen met onder andere pijn, kunnen ervoor zorgen dat je hond uit ‘voorzorg’ reageert door te grommen, in anticipatie op wat er mogelijk komen gaat. Een voorbeeld hiervan is een hond die gromt wanneer je met de nagelschaar bij hem in de buurt komt, om zijn nagels te knippen. De vorige keer is er namelijk per ongeluk in het leven geknipt, wat natuurlijk verschrikkelijk pijn doet. Ondanks dat er (voor ons) nog niets aan de hand is, is het zien van de nagelschaar zorgwekkend genoeg voor de hond om zijn grens aan te geven.

Hond gromt omdat hij pijn heeft

Pijn is een andere belangrijke, heel veel voorkomende factor. Als een hond fysiek ongemak ervaart, kan hij grommen als een waarschuwingssignaal dat je ergens niet aan mag zitten of iets niet mag doen. Pijn herkennen bij honden is behoorlijk lastig. Wanneer je je niet bewust bent van je zijn pijn en bij het betreffende lichaamsdeel in de buurt komt, kan grommen de manier zijn om duidelijk te maken: “Raak me alsjeblieft niet aan, het doet pijn.” Het is cruciaal om medische problemen uit te sluiten als je hond plotseling begint te grommen.

Je moet vooral alert zijn op pijn als de hond eerder nooit gromde, maar nu ineens wel. Maar ook het niet aan willen van zijn tuig en er zelfs naar grommen, is een belangrijk signaal dat er iets mankeert.

Hond gromt met bot

Wanneer je hond iets heeft, zoals een bot of zijn eten, wat voor hem dusdanig waardevol is dat hij bereid is om er voor te vechten, is het aannemelijk dat hij zal grommen wanneer iemand of een andere hond hem benadert. Is dit slecht?

Is dit slecht? Nee, vind ik absoluut niet. Als ik iets heb wat voor mij enorme waarde heeft, wil ik ook niet dat er iemand in de buurt komt en het mogelijk kan afpakken. In deze situatie hoeft het niet om een bot te gaan, maar kan het al gaan om een slaapplaats, een paringspartner, voer of een speeltje.

Het enige wat je hond duidelijk probeert te maken is dat het van hem is en hij er niet van gediend is dat het wordt afgepakt. Het is hartstikke normaal gedrag, honden zijn immers territoriale wezens (de meeste dan) en ze zullen hun territorium en/of eigendommen verdedigen. Vooral als je hond de leerervaring heeft dat er dingen van hem afgepakt worden en hij met ‘lege handen’ achterblijft, zal de hond grommen bij benadering. Maar zeg nou eens zelf, zou jij niet geïrriteerd raken als er dingen van je afgepakt worden.

Ik ben totaal niet van mening dat je alles maar van je hond moet kunnen afpakken, ook niet als je kinderen hebt. Wat van hem is, is van hem en dat mag hij houden. En dit is trouwens heel goed te managen hoor. Bezitsagressie is een heel onderwerp op zich, hier volgt nog wel een artikel over.

Hond gromt bij aaien

Wanneer een hond gromt als hij geaaid wordt, is het zeker aan te raden de hond direct de ruimte te geven. Veiligheid gaat immers voor op. Dan is het tijd om eens na te denken wat de oorzaak zou kunnen zijn.
Pijn kan hier een rol spelen en is zeker iets wat uitgesloten zal moeten worden. Maar naast pijn kan het ook zijn dat je hond zich bedreigd voelt, bijvoorbeeld wanneer hij op zijn plek ligt en ‘gestoord’ wordt. Kijk goed naar de situatie om uit te vinden wat de oorzaak zou kunnen zijn.

hond gromt naar andere honden

Honden die grommen naar andere honden maken zich vaak zorgen over de situatie. Ze vinden het spannend als een andere hond hen benaderd en willen door te grommen aangeven, dat zij niet willen dat de hond nog dichterbij komt. Tijdens spel met een andere hond kan het bij het spel horen, maar het kan ook zijn dat de andere hond iets doet wat hij niet leuk vind. Misschien wil de hond wel niet meer spelen en geeft hij aan dat de ander hem met rust moet laten. Maar ook hier kan pijn een rol spelen. Als de hond pijn heeft en het door het spelen met een andere hond verergert, zal hij niet verder willen spelen.

Hond gromt als hij moe is

Soms kan een hond grommen als reactie op vermoeidheid. Net als mensen worden honden prikkelbaar en gevoeliger als ze moe zijn. Grommen kan dan een manier zijn om aan te geven dat ze willen. Dit gedrag komt vaak voor bij pups en jonge honden, vooral wanneer ze overprikkeld zijn door spelen of nieuwe ervaringen, of bij senioren die meer slaap nodig hebben.

Wanneer je hond gromt vanwege vermoeidheid, is het belangrijk om zijn signalen te herkennen en hem de broodnodige rust te geven. Dit kan betekenen dat je hem in zijn mand laat slapen en gewoon met rust laat, zonder te veel interactie. Het waarborgen van voldoende slaap en rust is essentieel voor de geestelijke gezondheid van je hond, net zoals het voor mensen is.

Hoewel grommen vanwege vermoeidheid meestal niet alarmerend is, is het toch een signaal om op te letten. Zorg ervoor dat je hond voldoende slaap krijgt en overweeg zijn dagelijkse activiteiten te plannen om overmatige vermoeidheid te voorkomen. Dit kan helpen om toekomstig gromgedrag te minimaliseren en ervoor te zorgen dat je harige metgezel altijd op zijn best is.

Hond gromt bij optillen

Het kan voorkomen dat je hond gromt als je hem wilt op te tillen. Een van de meest voorkomende redenen is pijn of ongemak. Als je hond ergens pijn heeft, kan het optillen ervan het ongemak vergroten, wat resulteert in grommen als een uiting van pijn of ongenoegen.

Daarnaast kan het zijn dat je hond simpelweg niet gewend is om opgetild te worden. Sommige honden hebben nooit geleerd hoe ze met deze vorm van fysiek contact moeten omgaan, en ze kunnen zich ongemakkelijk of onzeker voelen wanneer ze van de grond worden getild.

Ook kan het zo zijn dat als de hond relatief vaak wordt opgetild, dat hij even geen behoefte heeft aan deze vorm van fysiek contact en zelf op zijn pootjes wil staan. Wanneer een hond wordt opgetild kan hij niet rondsnuffelen, zijn eigen ding doen en is hij volledig beperkt in zijn vrijheid.

Het is belangrijk om je hond rustig en voorzichtig op te tillen, vooral als je vermoedt dat hij pijn heeft of als hij angstig lijkt te zijn. Begin met kortstondige tilmomenten en beloon hem met wat lekkers terwijl je rustig tegen hem verteld dat hij een hele knappe hond is. Op deze manier kan hij wennen aan het idee van optillen en zal hij zich hopelijk meer op zijn gemak voelen bij deze handeling. Maar onthoud wel, er zijn ook honden die gewoon niet opgetild willen worden, accepteer dat dan ook.

Als je hond blijft grommen bij het optillen en je bezorgd bent over zijn gedrag, aarzel dan niet om advies in te winnen bij een professionele hondentrainer of dierenarts. Ze kunnen helpen de onderliggende oorzaak van het gedrag vast te stellen en je begeleiden bij het veilig omgaan met deze situatie.

Honden grommen afleren

Het is noodzakelijk je bewust te zijn dat het corrigeren van een hond voor het grommen riskante gevolgen kan hebben. Wanneer je een hond straft of corrigeert voor het uiten van zijn zorgen door te grommen, kan dat leiden tot onderdrukking van zijn natuurlijke communicatie. Wat er namelijk gebeurt is dat je hond netjes aangeeft ‘tot hier en niet verder’ of ‘stop hou op, dat vind ik niet leuk’ en dat afgestraft/gecorrigeerd wordt. Dit kan resulteren in dat het voor de hond niet meer durft aan te geven dat er een grens bereikt wordt, waardoor er voor de hond niets anders meer opzit dan te bijten.

Op basisscholen zijn er voor kinderen hele plannen uitgestippeld tegen pesten. We leren kinderen ‘Stop! hou op, ik vind het niet meer leuk’. In een ideale situatie zou degene die pest hier moeten accepteren dat het gepeste kind aan geeft het niet leuk te vinden waarna er van hem verwacht wordt dat hij stopt met pesten. Als we dit terug laten komen op ons en onze honden, wil jij dan de pester zijn die door blijft gaan en er misschien zelfs een schepje bovenop doet, als een ander aangeeft dat hij of zij het niet meer leuk vindt?

De Gepaste Reactie op een Grommende Hond

In plaats van de hond te corrigeren voor het aangeven van zijn grenzen, moet je ook accepteren dat ook honden grenzen hebben, welke zij zullen aangeven. Het is een teken dat je hond zich ongemakkelijk voelt in een bepaalde situatie. De beste reactie is om rustig te blijven, een stapje terug te zetten of de situatie uit te gaan, en de oorzaak van de grom te identificeren. Begint de hond overmatig vaak te grommen? Dan doe je er zeker verstandig aan zo snel mogelijk een professional in te schakelen om de situatie veilig te houden.

Als je hond gromt vanuit angst, is het cruciaal om begripvol te reageren. Dwing de hond nooit in een situatie die voor hem zorgelijk is waardoor hij zich genoodzaakt voelt te moeten bijten.

Wat doen als je hond gromt naar een kind?

Een hond die gromt naar kinderen is zeker een ‘red flag’ en een zorgelijke situatie. Onderschat nooit de situatie waarin een hond naar een kind gromt!

Kinderen bewegen vaak snel en onvoorspelbaar, wat voor sommige honden overweldigend kan zijn. Daarnaast kunnen kinderen (vanzelfsprekend dat het ook ligt aan de leeftijd van het kind) de hond ‘ineens’ vastgrijpen, wat natuurlijk niet erg prettig en vaak beangstigend is. Kinderen kunnen ook dingen van de hond, of van henzelf als de hond dit heeft, weg willen grissen. De hond kan schrikken en grommen of bijten, maar een hond met problematiek rondom bezitsagressie zal het ook niet accepteren dat het kind iets van hem afpakt.

Besef je heel goed dat kinderen hondentaal niet goed kunnen lezen. Ze krijgen niet bewust mee wat de hond aan signalen laat zien en denken hierbij direct na wat deze signalen duidelijk maken. Daar zijn ze simpelweg te jong voor. Hondentaal is trouwens ook zeker niet makkelijk, wij volwassenen missen al veel te vaak de signalen die de hond afgeeft. Laat staan dat een kind alles opmerkt! Kinderen zien het gevaar niet in van bepaalde handelingen, ze zijn nog niet bezig met oorzaak-gevolg over wat zij aan het doen zijn. Misschien als je het ze vraagt, maar eerder nog niet.

Dog Dimension artikel - Waarom honden grommen

Neem het gedrag serieus en luister naar wat de hond je duidelijk wilt maken, dit is essentieel om de veiligheid van zowel de hond als het kind te kunnen waarborgen. Als je hond gromt naar kinderen is professionele hulp vereist, liever nog vandaag dan morgen! Een professional kan je helpen uitzoeken wat er aan de hand is en dit helpen op te lossen. Daarnaast is het van cruciaal belang om kinderen te leren hoe ze op een respectvolle en veilige manier met honden moeten omgaan, om toekomstige incidenten te voorkomen.

Hond gromt tijdens spel

Even een heel ander soort hondengrom

Tijdens het spelen kunnen honden ook zeker van zich laten horen. Dit kan bij mensen tot verwarring leiden. Maar maak je geen zorgen, dit type grommen is meestal onschuldig en maakt deel uit van het natuurlijke gedrag van honden.

De spelgrom is een manier waarop honden hun opwinding en enthousiasme uiten tijdens het spelen. Het kan variëren van een zachte brom tot een luide grom en wordt meestal gevolgd door levendig spel, zoals rondrennen, stoeien of achter een speeltje aanjagen. Het is belangrijk op te merken dat de lichaamstaal van de hond tijdens de spelgrom over het algemeen ontspannen is. Hun lichaam is los, hun staart kan kwispelen en ze kunnen uitnodigende speelhoudingen aannemen.

Dit gedrag heeft een specifieke functie in de hondenwereld. Het helpt honden om hun rol in het spel duidelijk te maken en communicatie met andere honden te vergemakkelijken. Het laat zien dat ze graag met je spelen en dat ze genieten van het interactieve moment.

Hoewel de spelgrom doorgaans onschadelijk is, is het belangrijk om op andere signalen te letten die de stemming van je hond tijdens het spel kunnen aangeven. Als je hond opeens stopt met spelen, zijn lichaam stijf wordt, als er gegromd wordt zonder de bijbehorende speelse houding, of als de grom heel zwaar en eentonig klinkt waarbij deze diep uit de borstkast lijkt te komen, kun je het spel beter afbreken en stoppen.

Over het algemeen is het aanmoedigen van spel en interactie met je hond een geweldige manier om de band tussen jullie te versterken. Als je merkt dat je hond graag gromt tijdens het spelen, kun je gerust meedoen en genieten van deze levendige interactie. Er zijn rassen zoals bijvoorbeeld de Rottweiler die een grote neiging hebben te grommen tijdens het spelen.

Heb je hulp nodig bij jouw grommende hond?
Schrijf je dan direct in en ik kom jou en je hond helpen!

Vond je dit leuk om te lezen?

Delen op facebook
Delen op pinterest
Delen op whats app

Laat een reactie achter

Stel een vraag
1
Stel je vraag via de chat
Dog Dimension
Hoi 🙋‍♀️
Waar ben je precies naar op zoek?