Alles wat je moet weten over puppy’s

Het opvoeden van een puppy is niet altijd even makkelijk. Om je pup uiteindelijk veilig mee te nemen onze overvolle maatschappij in, zul je hem een aantal dingen moeten leren. Je doet er verstandig aan je puppy te leren om alleen te blijven en je puppy een aantal belangrijke basiscommando’s te leren. Voor jezelf is het goed om te weten wat normaal puppygedrag is en welke verwachtingen realistisch zijn. In deze blog gaan we in op een aantal van deze onderwerpen.

Bij het opvoeden van een pup zul je zeker consequent moeten zijn. Dit houdt in dat regels, regels zijn. Iets wat vandaag niet mag, mag morgen ook niet, want dat geeft duidelijkheid aan je puppy. Als je je puppy wil leren dat iets ‘goed’ of ‘gewenst’ is, zul je dat aan je pup moeten vertellen. Prijs hem door tegen hem te praten, te kriebelen of wat lekkers te geven. Niet alleen voor het netjes aan de lijn lopen of een ‘zit’ uitvoeren wanneer je dat van hem vraagt, maar dit betekend ook dat als je pup er zelf voor kiest lekker rustig met een botje in zijn mand te liggen, je hem verteld dat hij een ‘brave jongen’ is.

Het is belangrijk dat je veel geduld hebt bij het leren van nieuwe dingen aan je puppy. Het kost simpelweg tijd om allerlei verschillende nieuwe vaardigheden goed door te krijgen. De pup zal stapje voor stapje uitgelegd moeten krijgen wat je precies van hem verlangt en wat hij kan en mag verwachten van jou. Bij ieder stapje heeft hij feedback van jou als eigenaar nodig, feedback of dat wat hij doet wel of niet goed is. En soms heeft hij net iets meer hulp en uitleg nodig, om het net iets beter te begrijpen.

Als nieuwe eigenaar, maar ook als meer-ervaren puppyeigenaar, zul je je moeten beseffen wat normaal puppygedrag is. Dan pas kun je begrijpen waarom je puppy doet wat hij doet. Pups zijn speels en energiek, en behoorlijk onstuimig. Ze ontdekken de wereld met hun bek en als hun tanden gaan wisselen, zullen ze net als baby’s last krijgen waardoor er een grote kauwbehoefte ontstaat. Om alle indrukken die ze doorgaans de dagen opdoen te verwerken, hebben puppy’s slaap nodig. Veel slaap. Echt heel veel slaap. Dat betekend dat hij verdeeld over de dag meerdere kleine slaapjes nodig heeft.

Het is een bekend beeld: een kleine puppy die enthousiast rondrent, met speelgoed in zijn bek en een onweerstaanbare drang om de wereld te verkennen. Dit onstuimige, energieke en speelse gedrag is puppy eigen en belangrijk voor hun ontwikkeling.
Puppy’s zijn van nature nieuwsgierig en speels. Ze gebruiken spelen als een manier om de wereld om hen heen te begrijpen, om hun spieren te versterken en om sociale banden met hun eigenaars en andere dieren te vormen. Hoewel het normaal puppygedrag is, kan de onstuimigheid, energie en speelsheid van puppy’s soms ook ongewenste situaties veroorzaken voor hun menselijke eigenaars.

Puppy’s bijten tijdens het wisselen van tanden om verschillende redenen. Allereerst kan het proces van tandenwisseling ongemak veroorzaken in het tandvlees van de puppy, waardoor ze de drang hebben om te kauwen om de pijn te verlichten. Daarnaast kan het bijten ook dienen als een manier voor puppy’s om te verkennen en hun nieuwe tanden te gebruiken, vergelijkbaar met hoe baby’s op alles kauwen wanneer ze doorkomen met hun tanden.

5 Tips om puppybijten af te leren

Misschien ken je het wel. Je gaat met de kleine kinderen naar een pretpark waar ze allerlei indrukken opdoen. Eenmaal thuis zijn de kinderen natuurlijk ontzettend moe, maar, toegeven? In plaats van toe te geven dat ze moe zijn beginnen ze te jengelen en worden ze zelfs vervelend, maar leg je ze eenmaal op bed, dan zijn ze vrij snel stil en liggen heerlijk te slapen.
Weet je al welke kant ik op wil? Net als baby’s hebben puppy’s veel slaap nodig om te verwerken wat ze allemaal opdoen aan indrukken en prikkels. Een tekort aan slaap kan leiden tot prikkelbaarheid, verminderde concentratie en hyperactiviteit bij puppy’s. Ze kunnen druk worden en zich vervelend gaan gedragen door bijvoorbeeld overmatig te blaffen, hyperactief rond rennen en aanhoudend blijven, tot grote ergernis van de eigenaren. Eigenlijk zijn ze op dat moment gewoon heel moe en als je ze, desnoods met iets om iets zelfstandigs te doen, zoals op een botje kauwen, lekker op hun plek legt, dan zul je zien dat ze zo slapen.

Het is een bekend scenario voor veel puppy-eigenaren: je staat op het punt om van huis te gaan, en precies op dat moment begint hij te piepen en te janken. Het is hartverscheurend om je pup overstuur achter te laten, maar je moet simpelweg ook werken.

Wanneer een pup begint te piepen wanneer je van huis gaat, kan dit een teken zijn van verlatingsangst-gerelateerde problemen of simpelweg van ongemak bij het alleen zijn. Je zult met veel geduld je pup leren om alleen te blijven, wat je geleidelijk aan opbouwt. Zorg voor een comfortabele slaapplek, dat hij zijn behoeftes heeft gedaan, voldaan is in zijn fysieke en mentale behoeften. Ook kun je de muziek aan laten staan om achtergrond geluiden te markeren. Als laatst kan het een optie zijn om een camera neer te zetten zodat je tussendoor nog kunt kijken hoe het met je pup gaat.
Om te voorkomen dat je pup op sloop-tocht gaat, kun je gebruik maken van een bench of hekjes.
Vaak wordt aangeraden de pup speeltjes en/of een bot te geven voor je van huis gaat, buitenom dat je pup dit als signaal kan gaan zien van het weggaan, kan het ook ontzettend gevaarlijk zijn. Geef botten of speelgoed nooit als je er geen toezicht op hebt, ter voorkoming van dat je pup in een klein stukje bot of een stukje speelgoed wat kapot gegaan is, stikt en er niemand is om hem te helpen!

Creëer een vaste structuur voor je pup. Een routine met vaste tijden voor maaltijden, wandelingen, speeltijd en rust. Dit helpt je pup om zich veilig en zeker te voelen doordat hij weet wat hij wanneer kan verwachten en wat er van hem verwacht wordt. Hij leert ‘na het hersenwerkje ben ik moe en ga ik naar de bench, terwijl ik in slaap val gaat mijn baasje werken, maar als ik wakker wordt is hij alweer terug en gaan we even knuffelen’.

Als je langere tijd van huis bent vanwege werk, kun je een oppas of een uitlaatservice (let op, wel gediplomeerd HUS*) overwegen zodat je pup niet te lang moet wachten voor hij weer zijn behoefte kan doen.

Onthoud goed dat je realistisch moet blijven in de verwachtingen die je aan je pup stelt. Hoe lastig het soms ook is. Het leerproces kost nou eenmaal tijd en consistentie. Je kunt van een nieuwsgierige pup die nog moet wennen aan de halsband en riem niet verwachten dat hij direct naast je lopen zonder te trekken. Dit is een vaardigheid die geleidelijk moet worden opgebouwd door middel van training, beloning en heel erg veel herhaling. Blijf geduldig en beloon je pup te belonen voor alle successen, zelfs als het maar een heel klein succes is.
Een ander voorbeeld van het stellen van realistische verwachtingen is het begrijpen dat je pup niet zonder duidelijke uitleg en veel tijd om te leren, echt niet direct weet dat hij niet tegen visite mag opspringen. Je moet duidelijk communiceren, oefeningen ter ondersteuning blijven herhalen, herhalen en nog meer herhalen. En zelfs dan moet je begrijpen dat een onbeheerste, enthousiaste pup, tegen mensen op zal springen. Naarmate het ouder worden, worden de pups vanzelf ook wat rustiger.

Vond je dit leuk om te lezen?

Delen op facebook
Delen op pinterest
Delen op whats app

Laat een reactie achter

Stel een vraag
1
Stel je vraag via de chat
Dog Dimension
Hoi 🙋‍♀️
Waar ben je precies naar op zoek?