Om te beginnen, je leert over lichaamstaal, lichaamstaal en nog meer lichaamstaal. Iets wat bij deze rassen van belang is, is de onderlinge micro-communicatie.
Het leren herkennen van signalen die je hond geeft en hoe je hier het best op reageren kunt.
Neem bijvoorbeeld het focussen van jouw hond op een andere hond, hij blijft maar staren dat je een biefstuk voor zijn neus kunt houden maar hij er alleen maar langsheen wil kijken.
Wat is micro-communicatie bij honden en waarom is het zo belangrijk?
Hoe voorkom je deze (hyper-)focus?
En hoe krijg jij jouw hond op tijd mee zodat hij niet vast genageld aan de grond staat?
En wat is eigenlijk de invloed van jou als eigenaar op de hond?
Dat is wat je leert!
We werken aan het leren negeren van andere honden, jij leert hoe je je hond leert dat hij niets met andere honden hoeft. Zodat jullie weer ontspannen over straat kunnen samen. Hierbij leer je ook dat het vaak beter is om de confrontatie op tijd uit de weg te gaan. Zoals het gezegde luidt “liever voorkomen, dan genezen”.
Dus wil jij ook:
Waar veiligheid en plezier van enorm belang zijn!
Hoe veel plezier ik ook heb in het helpen van alle mensen met alle rassen en ondanks dat er veel rassen zijn die mij interesseren en waar ik veel bewondering voor heb, is mijn liefde voor de power breed rassen niet te ontkennen. Met als kers op de taart natuurlijk de American Staffordshire Terriër.
Wat zijn ‘Power breed’ rassen?
Het is begrijpelijk dat niet iedereen de term kent. Als we ‘power breed’ letterlijk naar het Nederlands vertalen dan zal er “Krachtige rassen” staan, wat precies beschrijft hoe het voorkomen van deze honden is. Een klein beetje woordspeling en er staat ‘Power Bred’, vertaald naar het Nederlands: “krachtig gefokt”. Wat ook duidt op met welk doel deze honden gefokt zijn.
“Ze hebben aantrekkingskracht”
Eerlijk gezegd denk ik dat hun aantrekkingskracht (naar mij) komt door de intolerantie naar niet-groepsleden en/of soortgenoten waar zij over beschikken. Naar mijn ervaringen zijn dit honden die veel meer met hun eigenaar bezig zijn of willen zijn, ook al hebben de Molossers en de Kuddebewakershonden een lage mate van volgzaamheid..
Het kost misschien meer moeite om een hond uit één van deze rasgroepen/categorieën op te voeden, ze geven je zeker de nodige uitdaging. Dat heb ik zelf ook meermaals mogen ervaren. Maar als het dan eenmaal gelukt is, dan heb je al zo veel met je hond overwonnen, je hebt er al zo veel meer tijd en moeite ingestoken dan bij de honden die beschikken over een hogere mate van volgzaamheid. Juist door al die tijd en moeite, is de band met deze honden zo sterk. Uiteindelijk kun je met je hond communiceren zonder ook maar een woord te hoeven spreken, want er is wederzijds begrip en vertrouwen.
Raseigenschappen van honden als deze, kan ik alleen maar bewonderen. Dat is ook direct een reden dat ik er zelf zo enorm van balen kan wanneer de honden verkeerd begrepen worden. Doordat er te vaak niet gekeken wordt wat hun oorspronkelijke taak was. De taken waar wij ze eeuwen geleden voor nodig hadden en dus voor “gemaakt” hebben door alleen te blijven selecteren op op dat gedrag dat bij de hond nodig was. Als je dit begrijpt en je weet welke gevolgen dit op het gedrag van je hond heeft, dan wordt het leven met deze honden ineens een heel stuk makkelijker.
Dan heb je de meest trouwe vriend aan je zij.
Ik heb wel vaker de vraag gehad of ik het werk met dit type hond niet eng vind, absoluut niet. Ik geniet van ze en ik bewonder ze, juist omdat ze net even anders tikken. De schoonheid van genetica is wat ze in mijn ogen zulke prachtige honden maken. De begeleiding aanpassen op wat jij en je hond nodig hebben, om jullie in staat te stellen vooruitgang te maken, is voor mij geen enkel probleem. We zoeken uit wat jouw hond het beste past, zodat ook jullie samen aan de slag kunnen!
Door mijn eerdere ervaring bij een trainingscentrum, speciaal voor al deze honden, heb ik behoorlijk veel geleerd over dit soort honden. Maar dat niet alleen, ik heb een enorme diversiteit aan rassen en kruisingen voor me gehad die grotendeels probleemgedrag vertoonden zoals: uitvallen naar andere honden, of mensen, bijtincidenten, angst-agressie of vrouwen met een hond, die dubbel zo zwaar als zij zelf, die tijdens het wandelen bleef trekken en zelfs in de lijn of hun arm beet!
Elke week keek ik er naar uit om weer aan het werk te mogen op het trainingscentrum. Het helpen van eigenaren met deze honden, het overdragen van kennis en samenwerken naar succes, dat gaf mij enorm veel voldoening. Juist omdat velen al eerder bij andere hondenscholen waren geweest, maar zij daar niet meer kregen dan onbegrip, onjuiste informatie door een gebrek aan kennis of adviezen waar eigenaren wel echt hun best mee hadden gedaan, maar simpelweg niet werkte. Honden als deze passen nou eenmaal niet in het doorgaans plaatje van huishonden. De standaard adviezen zijn niet van toepassing op hen. En daar moet zorgvuldig mee omgegaan worden in het begeleiden van eigenaren met deze hondenrassen.
De Molosser, een waakhond, moest een bovengemiddelde mate van intolerantie naar niet-groepsleden bezitten. In een conflict mochten zij ook zeker niet de eerste zijn die het zouden opgeven, ongeacht wie of wat zij voor zich hadden. Hij was immers de beschermer van huis en haard.
De kuddebewakers die zelfstandig keuzes moesten maken tijdens het beschermen van het vee in de bergen, konden bij het naderen van beren of wolven niet wachten op een teken van de eigenaar. Dat zou ten kosten van het vee zijn gegaan. Bij het signaleren van dit soort roofdieren, moesten zij zonder onbevreesd en zonder twijfel kunnen handelen en over een kracht beschikken om het ook nog van deze grote roofdieren te winnen!
De kuddebewakers die zelfstandig keuzes moesten maken tijdens het beschermen van het vee in de bergen, konden bij het naderen van beren of wolven niet wachten op een teken van de eigenaar. Dat zou ten kosten van het vee zijn gegaan. Bij het signaleren van dit soort roofdieren, moesten zij zonder onbevreesd en zonder twijfel kunnen handelen en over een kracht beschikken om het ook nog van deze grote roofdieren te winnen!
Stuk voor stuk allen voorbeelden van rassen waar niet elke eigenaar geschikt voor is. Honden waar van het nóg belangrijker is om bewust te zijn van wat genetica voor effect heeft op het gedrag van de hond en hier ook altijd verstandig mee om te gaan. Maar ook zijn het de meest onbegrepen rassen waarvan het gedrag nog te vaak verkeerd geïnterpreteerd word en veel hondenscholen ze weigeren in hun cursussen wegens angst of een gebrek aan kennis.
Mis deze kans niet!
Wil jij leren hoe je in harmonie kunt wandelen met je uitvallende hond? Schrijf je nu in voor onze wekelijkse mail en ontvang GRATIS ons e-book
“In Harmonie Over Straat”.
Ontdek praktische tips, effectieve strategieën en waardevolle inzichten om het uitvallen te verminderen en de band met je hond te versterken.